Lake Siljan Challenge Ride 2003!

 

Jag har deltagit i Lake Siljan Challenge Ride som är en distansritt vid Siljans östra strand. Sträckan är ca. 200 km och skall ridas på 40 timmar. Man har ett obligatoriskt stopp inom markerat område på minst 5 timmar. Under ritten besöker man ett antal kontrollpunkter som redovisas med stämpel och som kontrolleras vid målgång. Man rider i par och hästen skall genomgå en veterinärkontroll före, under och efter ritten. Kontrollstämplar och veterinärbesiktningar  skall vara godkända för att man skall erhålla en Lake Siljan Challenge Ride Trofé. 

Jag och min fjording Gusten åkte från Stockholm fredag förmiddag. Resan upp gick utan problem. Framme vid Ickholmen, en mil norr om Rättvik, byggde vi en hage åt Gusten mellan riksväg 70 och järnvägsspåret. På samma äng fanns även militärtälten där ryttarna skulle bo. Efter det var det dags för den första veterinärundersökningen och Gusten gick igenom utan anmärkning. Av de 14 ekipage som var anmälda klarade två inte veterinärundersökningen.   

Själva ritten började lördag morgon klocka 8. Efter att ha sadlat och fäst sadelväskorna  bar det i väg. Jag red i team Fragglarna med ena arrangörens dotter med hennes 16-åriga töltande travare. Det kändes spännande och pirrigt då man inte riktigt visste vad som väntade.

 Riktigt spännande blev det redan i första kontrollen. Där gick det vilt då det var fullt av lösspringande kor med bjällror och lösa får och mycket folk. Jag lyckades få mitt kort stämplat ändå. Dagens andra kontroll stämplade jag med utsikt över Dalhalla. Förmiddagen gick genom småbyar och på skogsvägar och en bit på riksväg 70. Efter lunchen i skogen, på medhavda smörgåsar, tog vi den femte kontrollen. Där stod vi inför valet att antigen rida tillbaka ett par kilometer eller vada över en stenig å. Hästarna klarade att vada perfekt men sedan red vi vilse och fick rida en bit på en gammal traktorväg. Ett par gånger sjönk Gusten ner med bakbenen och blev lite rädd, men var lugn så det gick att få loss honom. 

 En kontroll låg högst uppe på en skidbacke där vi hade utsikt över hela Rättvik och Siljan. På vägen tillbaka plockade vi ett par kontroller till. Vi red genom Rättviks Centrum på lördags kvällen och badade vid dagens sista kontroll som satt på bryggan på en ö. Min lagkamrat simmade över.

 Tillbaka i Ickholmen var det dags för veterinärundersökning. Han var lite oren i traven med veterinären trodde han var lite trött. Jag vid laget var jag också trött och hungrig och hade ont i ljumskarna efter ha ridit och promenerat i 13 timmar.

 Efter en ganska kall natt i tältet var jag pigg och redo att ge mig ut igen klockan 8 på morgonen. Gusten var pigg och ivrig att ge sig iväg. Vi hade fyra kontroller kvar med ganska långa avstånd.  Vi red på breda grusvägar, över kalhyggen och genom byn Nusnäs där man tillverkar dalahästar. Efter sista kontrollen var det en bit att rida hem, men de sista kilometrarna fick vi nya krafter eftersom vi var så glada att vi klarat oss. Det var nervöst inför sista veterinärundersökningen eftersom Gusten var trött i musklerna men han var ej halt. Så det var skönt när veterinären vände sig mot publiken och gjorde tummen upp.

 Av 14 anmälda ekipage var det 10 som kunde fullfölja ritten. Jag fick beröm för att ha klarat ritten på en så pass gammal häst. Det här var något som Gusten tyckte var jätteroligt. Under hela ritten var han pigg och hade öronen framåt och ville bara fortsätta. Totalt tog ritten 23 timmar och 30 minuter för oss.

 Ett par dagar efter ritten så mådde både Gusten och jag bra och vi har klarat oss från träningsvärk. Jag skulle inte tveka en sekund att göra om det här och kan rekommendera det för andra.

 

Gusten i hagen i pausen.

 

Vid en dalahästtilverkare i Nusnäs.

Tältet där jag sov.

 

På toppen av Rättvikbacken
Foto: Susanne Gregori

 

Vilken utsikt!
Foto: Susanne Gregori

Vi står och pratar.
Foto: Susanne Gregori

Mamma och syrran hjälper mig.
Foto: Susanne Gregori